-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
BinnensteBuiten - Alle afleveringen
Frederike en Dirk Jan wonen in het oudste huisje van Scheveningen, ook bekend als het klompenhuisje van ome Arie. Overal in huis voel je de rijke geschiedenis; zelfs de oude welput is weer zichtbaar. * In Oosterblokker werken de wind, een molenaar en een bakker samen om de mooiste producten te maken van meel van Hollandse granen. Culinair expert Alain krijgt een kijkje in de keuken. * In het Gelderse Epe ligt de tuin van Mariska vol bijzondere siergrassen. De liefde voor tuinieren is ontstaan bij haar ouders die een mooie tuin hebben gecreëerd. Na hun overlijden heeft Mariska niet alleen de tuin, maar ook de liefde voor tuinieren overgenomen.
Interieurspecialist Theo-Bert is in Rotterdam waar hij een sfeervolle plek maakt om te relaxen in een loggia. Vanaf dit overdekte balkon heb je uitzicht over de skyline van de havenstad. * Houd je van ovenschotels die je snel en makkelijk op tafel kunt zetten? Dan heeft chef-kok Sharon het ideale gerecht: een pastagerecht met blauwe kaas en paddenstoelen. De frisse appelsalade maakt het af. * Het is 2 november Allerzielen, de dag waarop we de overledenen herdenken. Op de natuurbegraafplaats in Esbeek heeft de natuur een troostende werking. Naast een plek waar mensen komen om te herdenken, is dit ook een heel waardevol natuurgebied geworden.
Wie de antikraakflat van Teun Gijsel in Geleen binnenkomt, verwacht niet dat hier een 21-jarige woont. Tussen zijn vintagewandmeubels, retro lampen en grafische prints voelt Teun zich het meest thuis. * Chef-kok Rosah bezoekt de Brabantse Valentine, die sinds een paar jaar biologische granola maakt. Ze halen hiervoor verse pompoenpitten van het land en Valentine laat zien hoe ze, samen met bakker Ad, de granola maakt. * Mariska heeft een groot hart voor dieren die het moeilijk hebben. In haar tuin in Waddinxveen is iedereen welkom. * Duurzame tuinvrouw Anne maakt van de bladeren in haar tuin compost die de bodem verbetert.
In de vrolijke woning van Angelique en Sander in Helmond zie je overal pasteltinten en kleurrijke decoraties. * Chef-kok Leon bezoekt de oude handelsstad Brugge. Daar ontmoet hij de culinaire godfather van Vlaanderen, Geert van Hecke, die als eerste Vlaamse chef drie sterren ontving. Hij bezoekt een echte Brugse chocolatier én hij proeft de parels van tomatentovenaar Philip. * Hout is de grote liefde van camperbouwer Riks. Dat hij als klein jongetje timmerde met zijn opa, plantte misschien wel een zaadje. Nu maakt hij elke dag met de hand, in zijn werkplaats in Loosdrecht, op ambachtelijke wijze interieurs voor sfeervolle huisjes op wielen.
Manon en Lennard vinden in Arnhem het huis waar ruimte is voor al hun creativiteit. De koop is een sprong in het diepe voor het koppel dat slechts één keer eerder in Arnhem is geweest. Het huis is sinds hun intrek een kleurrijk geheel, vol Aziatische invloeden. * In een koude kas in het Zeeuwse Poortvliet groeit gember. Normaal gesproken komt dat van de andere kant van de aardbol. Chef-kok Ramon proeft de verse gember en maakt er iets lekkers mee. * In Bergeijk werkt een groep vrijwilligers zich in het zweet voor de natuurtuin. Hier gedijen wilde planten en vinden dieren als egels, wezeltjes, vogels, maar ook wilde bijen hun onderkomen.
Het dobberende water en de reuring van de stad voelen voor haar als thuiskomen. In Zwolle woont Ellen op een oud vrachtschip uit 1932. Binnen is het moderne interieur gecombineerd met oude details. * Friese bonen telen in de Achterhoek? Teler Jan ziet een toekomst met meer bonen op het menu en kiest voor oude rassen. Kok Jetske maakt er een lekker gerecht mee. * Vogelaar en ecoloog Camilla is op Schiermonnikoog, het Waddeneiland waar haar liefde voor vogels begon. Ze gaat op zoek naar de zilverreiger. * Bij het dorp Sloten vertelt kunsthistoricus Geert het verhaal achter een rotondekunstwerk in de vorm van een molen. Of is het een konijn?
Op een landgoed in Hierden staat het houten huis van Anke, Rende en hun drie zonen. De duurzame woning zit als een puzzelstuk in elkaar en heeft een uniek kastanjehouten dak. * Rob, Jeroen en Robert komen uit de horeca en maken nu Twentse wijn in Geesteren. Mede door hun toedoen heeft wijn uit Twente nu een beschermde status. Chef-kok Ramon Brugman wil dat graag proeven. * De Oudegracht in de binnenstad van Utrecht is niet zomaar een bak vol water, maar een rivier waarin vele dieren vertoeven. Ecoloog Mark heeft een deurbel ontworpen voor vissen als ze door de sluis willen en zet zich in voor een groener leven onder en langs het water.
In de vrolijke woning van Jeanet in Zetten zie je overal oranje, lila en roze en dat gecombineerd met allerlei gekke accessoires. Jeanet laat zien dat je met een klein budget ook iets unieks kan creëren. * Chef-kok Sharon maakt een Aziatisch gerecht: nasi met pulled chicken én ingemaakte zoetzure rode biet erbij. * In Silvolde is een oude rivierduin in ere hersteld en deze fungeert nu als gezamenlijke achtertuin voor de buurt. Op deze plek staat naoberschap, ofwel bewoners die elkaar helpen, centraal. * Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot bezoekt de nieuwe generatie modeontwerpers die van overgebleven meubelstoffen kleding maakt.
In Arnhem wonen Caroline en haar man in een oud pakhuis uit de 19e eeuw. Het eerst zo donkere pand is omgetoverd tot een ruimte vol licht. De oude elementen van het pakhuis zijn nog terug te vinden in huis, maar wel met een modern randje. * In Ransdorp, vlak boven Amsterdam, lopen de schapen van Alex Kuiper en zijn vader Willem. Culinair expert Alain Caron ontdekt hoe ze van de melk witte schapenkaas maken, die lijkt op Griekse feta. * In Driel hebben Fred en Marijke een grote paradijselijke tuin opgedeeld in 21 thema's. Terwijl je rondloopt, word je aangemoedigd na te denken over het leven en geniet je van een weelde aan bloemen en planten.
In het Gelderse Twello voelt Gerrie elke dag de verantwoordelijkheid om haar eeuwenoude landgoed Het Holthuis goed te onderhouden en te bewaren voor de toekomst. Binnen vindt ze dat het huis vooral gezellig en bewoonbaar moet zijn voor haarzelf, haar kinderen, aanhang en kleinkinderen. * Chef-kok Geneal maakt een curry van zoete aardappel en witte bonen, geserveerd met zwarte rijst en gebakken tempeh. * In Amsterdam-Zuidoost boven op de tunnel van de A9 liggen de tuinen van Brasa, een groene oase van ruim drie kilometer lang en 65 meter breed. In deze gemeenschapstuin komen buurtgenoten samen om te tuinieren en hun verhalen te delen.
In de bossen van het Limburgse Haelen vinden Arabella en haar partner Daan de bungalow van hun dromen. De jaren 60-bungalow valt op tussen de bomen dankzij de grote raampartijen en andere stijlkenmerken uit die tijd. Het huis is gevuld met toepasselijke vintagevondsten. * Ramon maakt in een handomdraai een overheerlijke hartige taart, gevuld met rode biet, feta en krokante pecannootjes. * Boswachter Marieke bezoekt het bos van Gieten-Borger in Drenthe. Ze maakt samen met gepensioneerd bosadviseur Ronald Sinke een wandeling om te vieren dat Staatsbosbeheer 125 jaar bestaat. Ronald laat zien hoe het bos de afgelopen decennia is veranderd.
Interieurspecialist Theo-Bert helpt Ruth om haar huis weer gezellig te maken nu haar man vertrekt naar een verpleeghuis. Ruth wil de witte woonkamer graag veranderen, zodat deze niet leeg gaat voelen als hij weg is. * Als het aan zeewierexpert Toine ligt, eten we allemaal wat meer zeewier, omdat het unieke voedingsstoffen bevat. Op het strand in Schoorl gaat chef-kok Sharon koken met versgeplukte nori. * In de stadstuin van Luc zitten duizenden soorten planten en dieren verstopt. * De herfst is hét moment om in de tuin aan de slag te gaan. Duurzame tuinvrouw Anne plant de papierstruik, die in het vroege voorjaar lekker gaat ruiken.
In Haaften hebben Claudia en Bas een boerderij uit de 19e eeuw omgetoverd tot een paradijs voor het hele gezin. Het huis voldoet met een ruime eetkamer, knutselkamer en grote tuin aan al hun wensen. * Chef-kok Alain reist af naar Rotterdam om een echte baguette te proeven. Hij ontmoet daar Jan Willem en zijn zoon en dochter, die met hun handen in het deeg traditionele Franse stokbroden kneden. * Waterbeheerder Roel geniet dagelijks van de Koopmanspolder in Andijk. Een bijzondere proefpolder met een uniek waterbeheersysteem én veelzijdige natuur.
Denise woont in een heerlijke woning aan het water waar je je dankzij de rustige, mediterrane kleuren in het buitenland waant. Ze heeft haar eerste koophuis met veel smaak ingericht en dat zie je vooral aan de gouden details die de plek een chique uitstraling geven. * Chef-kok Rosah is in Etten-Leur bij aardbeientelers Wendy en Hans. Waar tegenwoordig veel aardbeien uit kassen of stellingen komen, teelt de familie al vier generaties lang in de volle buitengrond. * Het zoemt en wordt gevreesd: de wesp. In Het Jaar van de Wesp wil insectendeskundige Aglaia het beeld veranderen dat mensen hebben van de wesp, als agressief en stekend insect.
Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt in Poeldijk een dokterswoning waar decennialang de tijd stil heeft gestaan. Na het overlijden van dokter Ter Haar laten zonen Kees en Hans de woning met spreekkamer en apotheek onaangeroerd. * Chef-kok Geneal maakt een Syrische tabouleh van quinoa met pastinaak, paprika en sinaasappel. Een lekker en voedzaam gerecht. * Wendie heeft een passie voor tuinieren en voor de natuur en dat zie je in haar tuin in het Limburgse Epen terug. Ze tuiniert samen met haar man Hans met de seizoenen mee en houdt van alles wat groeit bloeit en leeft in haar tuin. De natuur mag hier lekker z'n gang gaan.
In Blaricum hebben ontwerpers Erik Gutter en zijn partner Sven hun charmante huis met veel liefde en lef ingericht. Zo is het spiegelplafond in de eetkamer het pronkstuk van de woning. * Een paar jaar geleden verruilde Folkert de Amsterdamse vastgoedwereld voor het biologisch boerenleven in Friesland. Alsof dat al niet bijzonder is, kweekt hij hier naast vele groente en kruiden ook sinds dit jaar voor het eerst gekleurde mais. Dat wil onze nieuwe kok Jetske van den Elsen graag zien en proeven. * Tuinexperts Manon en Simon gaan een insectenhotel 2.0 maken in de gezellige buurttuin van Manon, met materialen uit de omgeving.
Als je professioneel boomhutbouwer bent, bouw je voor jezelf natuurlijk ook een bijzonder domein. In de groene oase van Stella Carpintera en haar vriend kijk je je ogen uit; houten huisjes, loungenetten op grote hoogte en uiteraard een boomhut, het is er allemaal. * In een polder vlakbij Putten grazen bijzonder exclusieve koeien. De wagyu-runderen van Dirk staan bekend om hun zachtaardige karakter en om hun smaakvolle vlees. Ook hun eten is bijzonder: ze eten de resten van de olijfolieproductie. Chef-kok Ramon wil daar meer van weten. * In De Bilt is een historische moestuin, met prachtige oude kassen en stenen bakken, nog altijd in gebruik.
Wiel en Rianne wonen in een typisch Limburgs vakwerkhuis in Mechelen. Wiel heeft eigenhandig het eeuwenoude huis opgeknapt met oude materialen en heel veel doorzettingsvermogen. * Chef-kok Rosah is in Biervliet, waar rozenkweker Hans als enige in Nederland biologische tuinrozen kweekt. Zijn rozen zijn naast een prachtige verschijning ook een bijzondere delicatesse. * Marieke Eyskoot gaat met ontwerper Iris naar een testveld voor natte landbouw. Het telen van planten die met hun voeten in het water groeien en niet in de aarde, is goed tegen droogte en verzakking. Iris ziet kansen voor de rietsigaar, waar ze duurzaam textiel van kan maken.
In Oud-Zuilen wonen Ohyoon en Joris in hun 19e-eeuwse huis, met een verrassend ruim betonnen achterhuis. Vanaf hun blauwe bank genieten ze met z'n tweeën van Slot Zuylen, waar ze op uitkijken. * In deze aflevering van de serie Leon Bij de Zuiderburen leert chef-kok Leon alles over de Geraardsbergse mattentaarten. Deze taartjes zijn gevuld met matten, een lokaal soort wrongel. In Pajottenland leert hij alles over geuze, een bijzonder, natuurlijk gegist bier. * In het Brabantse Prinsenbeek ligt de tuin van Catherine en Richard. In drie jaar tijd hebben ze hun verwilderde tuin omgetoverd tot een heerlijke familietuin met Engelse elementen.
Gerard en Evert wonen ruim tien jaar samen in hun brocante woning in Huizen. Tot en met de zolder hebben ze elke hoek benut om hun voornamelijk witte brocante uit te stallen. De hoedenverzameling van Gerard, die hij draagt als imitator van de jaren 80-zanger Boy George, past er heel goed bij. * Chef-kok Sharon maakt een heerlijk Aziatisch gerecht: krokante kipstukjes in een zoet honing-botersausje met knapperige radijsje en eiermihoen. * Op Texel bruist het van de strandbroeders. De vier soorten sterns zijn volop te zien, in verschillende broedfases. Vogelaar Camilla gaat op zoek.
In Ter Apel wordt een braakliggend en verwaarloosd terrein omgetoverd tot natuurlijk ecodorp Land van Aine. Hier bouwen de bewoners met en voor elkaar huizen. Ondertussen wonen ze in tijdelijke woningen, zoals een bus, pipowagen of yurt. * Chef-kok Geneal is in Dongen bij biologisch telers Alfons en Henriëtte. Naast cherry- en trostomaten telen zij ook hun paradepaardje: de San Marzano-tomaat. * Hovenier Arnold is tuinbaas van landgoed Gunterstein in Breukelen. Samen met landgoedeigenaar Bertien Quarles van Ufford en vele vrijwilligers werkt hij met hart en ziel in de tuinen om ze zoveel mogelijk in ere te herstellen en te behouden.
Op een terp in het Groningse Holwierde ligt de historische boerderij van Nicole, Steffen en hun dochters. Binnen zijn de 15-eeuwse steunbalken nog zichtbaar en slapen de dochters in de 19e-eeuwse bedstedes. Buiten lopen de paarden en de alpaca's. * Chef-kok Sharon maakt een linzensalade met geitenkaas en een aardappelgerecht met gebakken paddenstoelen. * In eigen tuin op safari? Dicht bij huis kun je een verrassende jungle vol dieren vinden. Kleine dieren die onmisbaar voor een gezonde bodem zijn. Tijdens de bodemdierendagen kan je meedoen met het tellen van de Tiny Ten, de tien groepen dieren die je met het blote oog kan zien.
Rob woont samen met zus Linda en zwager Hans in Angeren in een huis dat vroeger een café met danszaal was. Ze hebben allebei een eigen woonruimte ingericht. Bij Rob staat de bar nog in zijn huiskamer en Linda en Hans hebben de oorspronkelijke cafékeuken in tact gelaten. * Kok Jetske van den Elsen maakt noedelsoep met Japans gemarineerde eieren en zoetzure bietjes. * Boswachter Marieke bezoekt de Achterbergse Hooilanden in Rhenen. In dit gebied wordt het zeldzame blauwgrasland teruggebracht, wat zorgt voor bijzondere planten en dieren. * Plantenexpert Rogier laat zien dat er niets zweverigs is aan de geneeskrachtige kant van planten.
Van jagende zeearenden tot zwarte ibissen en van broedende visarenden tot mysterieuze moerasbewoners. Ze komen allemaal aan bod in de BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland met Arjan Dwarshuis. In een vierdelige reeks neemt de bekende vogelexpert je mee op vogelsafari in eigen land. Arjan laat op bevlogen wijze zien dat onze waterrijke natuurgebieden van levensbelang zijn voor miljoenen vogels. Een indrukwekkende natuurserie met meer dan honderd unieke vogelsoorten, in elk seizoen spectaculair en filmisch in beeld gebracht. Dit keer is vogelexpert Arjan Dwarshuis gefascineerd door de vogeltrek in de herfst.
Interieurspecialist Theo-Bert verandert in Amsterdam een studio van 23 m2. Bewoner Daan voelt zich nu niet thuis. Graag zou hij vrienden uitnodigen om te eten, maar de kleine ruimte houdt hem tegen. Theo-Bert zit vol ideeën. * Culinair expert Alain vaart vanuit Den Oever mee met garnalenvissers Jelle en zijn vader Rein. Met de Hollandse garnalen maakt zijn vrouw een garnalenkroket naar familierecept. * Midden op de Utrechtse Heuvelrug in Doorn ligt de ommuurde historische moestuin van Bartiméus. In de tuin onderhouden mensen met een visuele beperking samen met een grote groep vrijwilligers de tuin en genieten van elkaars gezelschap.
Jeroen woont in een duurzaam verbouwd monument in hartje Delft. Het oudste stuk van het huis stamt uit de 14e eeuw. Na een grote renovatie is het nu een licht huis, vol geschiedenis. * Chef-kok Ramon maakt Indiase dosa's met zelfgemaakte ghee, saag aloo oftewel curry van aardappel en spinazie. * Rianne en Johan zetten met veel liefde het groene levenswerk van Nell voort. Na zestig jaar laat Nell het huis en tuin achter aan dit jonge stel. De tuin staat vol bijzondere planten en kent een rijke historie. * In Arnhem bezoekt kunsthistoricus Geert een liggende kat, een ode van kunstenaar Alain Séchas aan het zalig nietsdoen.
Culinair expert Alain bezoekt het Zeeuwse Nieuwdorp, waar de familie Boonman hun zwarte bessen oogst. Deze worden verwerkt tot cassis, jam, sap en bessenwijn. * Langs de Utrechtse waterlinie ligt het Fort Rijnauwen, waar het in de zomer gonst en zoemt van de insecten. Entomoloog John laat de bewoners van het fort de wilde bijen zien. * Met moderne en oude technieken restaureert de Vlaamse vakman Derek bronzen beelden en edelsmeedwerk. Zijn grootste opdracht is nu de restauratie van twee belangrijke 17-eeuwse Nederlandse beelden, die normaal gesproken op het dak van het Paleis op de Dam staan: het imposante Voorzichtigheid en het beeld Vrede.
Sytze en Fleur wonen in een oude timmerfabriek in Nijmegen. Na een megaverbouwing genieten ze nu van een hip interieur, vol oude details. * Chef-kok Rosah maakt op een buitenlocatie hartige gerechtjes met seizoensfruit. * Als tiener begon Jelle een moestuin bij zijn ouders in Groningen, om te laten zien dat weelderige sla, wortels en radijsjes voor iedereen haalbaar is. Inmiddels inspireert hij vele mensen met zijn moestuinmethode. * Als fanatiek fietsvolk danken we jaarlijks zo'n 1 miljoen fietsen af. Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt de fietsfabriek van Tiemen, waarin oude frames worden gebruikt voor nieuwe, circulaire fietsen.
In Amersfoort wonen Jonneke en Justin met hun kinderen in een tiny house. De wens om duurzamer te wonen in het groen is uitgekomen. Het is zelfs gelukt ook een aparte speelruimte voor de kinderen te creëren. * Voor de serie Leon bij de zuiderburen bezoekt chef-kok Leon het culinaire Antwerpen. In het centrum wordt al ruim 160 jaar een bijna geheime kruidenlikeur gestookt. En hij kijkt zijn ogen uit bij een dakboerderij van ruim 1.800 m2 op een oud pakhuis. * Boswachter Marieke is in de Weerribben in Overijssel, waar ze samen met ecoloog Tim vele soorten libellen spot. Er komen maar liefst 50 soorten van deze dansende insecten voor.
In Gouda woont Joost in een voormalige gymzaal. Zijn woning heeft hij modern ingericht en stripfiguren zoals Kuifje nemen hier een prominente plaats in. * Chef-kok Ramon kookt in de moestuin van BinnensteBuiten-collega's Manon en Simon. Dankzij hard werken staat hun tuin vol fruit, groenten en kruiden. Simon helpt Ramon hier een lekker gerecht mee te maken: pizza uit de pan. * Op de voormalige militaire basis Park Vliegbasis Soesterberg neemt de natuur het terrein langzaam over. Boswachters Jacqueline en Frans-Jan zijn verknocht aan hun bijzondere natuurgebied en zetten zich in voor het behoud van het militaire erfgoed én de natuur.
Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt het bekende cruiseschip de SS Rotterdam, waar het unieke interieur de sfeer van eind jaren vijftig en de swingende jaren zestig ademt. Valentijn laat ook de invloed zien die scheepsbouw op huidige interieurs heeft. * Chef-kok Sharon bezoekt in Lelystad het vispark van Tom, waar vele bijzondere vissen zwemmen. Sharon komt voor de tropische kwie kwie, een vis uit haar Surinaamse jeugd, maar die moet ze wel eerst vangen. * Bij de Duitse grens in het plaatsje Herwen is de tuin van Jelle een ware kleurenexplosie. De variatie aan kleuren en bloemen zorgt ervoor dat het ook voor insecten heerlijk toeven is.
In Zandeweer wonen Ingrid en Pieter op een oude Friese borg, waar ze een eigen paradijs hebben gecreëerd. De boerderij is na jarenlang hard werken met veel creativiteit opgeknapt. Als het weer het een beetje toelaat, slapen Ingrid en Pieter in het buiten-bed. * Geen Limburgse kersenvlaai zonder Limburgse morellen. De familie Görtz uit Baarlo teelt als een van de laatste deze zure kersen. Chef-kok Ramon ontdekt waarom juist de morel zo geliefd is onder bakkers. * Het natte weer heeft gezorgd voor een ware explosie in de tuin van Anne Wieggers. De duurzame tuinvrouw pakt haar snoeischaar op om de clematis een beetje in toom te houden.
In Poeldijk verandert interieurspecialist Theo-Bert een tuinkamer. Elly en Henk gebruiken deze kamer nu voor alles. Theo-Bert laat zien hoe hij hier een gezellige, multifunctionele plek van maakt. * Op een mooie buitenlocatie maakt chef-kok Rosah Italiaanse ravioli, maar dan nèt even anders. * Boswachter Marieke gaat in Limburg op zoek naar de knapste kikkers die er zijn: de boomkikkers. De jonge boomkikkerbaby's zijn net uit het water gekropen en bevinden zich in de struiken. * In Bokhoven maken kunstenares Marike en alchemist Rick op ambachtelijke wijze, zoals de oude meesters het al deden, verf van gedroogde bladeren en plantenwortels.
Architect Dudok en Hilversum zijn bekend, maar de stad is door meer architecten gevormd. Ook Jacob London bouwde in 1921 hier zijn landhuis Middlesex. Sascha groeide hier op als kind en woont sinds zes jaar weer in haar ouderlijk huis. * Chef-kok Alain bezoekt de boerderij van Annamarie en Jehannes in Britswert. Van de volle melk van hun koeien maakt Annamarie sinds vorig jaar ambachtelijk boerenijs, waar Alain een verrassend dessert mee maakt. * In een volksbuurt in Vlaardingen hebben Madelief en Tim van een braakliggend veldje een bloeiende openbare moestuin gemaakt. Ook de buurt snoept mee uit en geniet van de moestuin.
In Den Ham wonen Manon en Elroy met hun zoons in een oud winkelpand waar overal gekke accessoires te vinden zijn. Zo zit er in de muur een banaan en pronkt ernaast een tube mayonaise. Ook de vrolijke verfkleuren en behang maken een gezellig geheel. * Nieuwe BinnensteBuiten-kok Jetske van den Elsen houdt van de Aziatische keuken en maakt heerlijke udon noedels met een pindasaus. * Frans voelt zich de koning te rijk in zijn plantenparadijs in Dieren. Hij is al zijn hele leven een plantenverzamelaar en houdt van exemplaren met een bijzonder verhaal. Door de tuin goed in te richten, kan hij er wel 300 verschillende soorten in kwijt.
In Amsterdam woont Jaleesa in haar eerste, zoals ze het zelf noemt, 'grote mensen huis'. Haar appartement zit vol klassieke details, warme kleuren en luxe materialen. De grote trots is de opvallende blauwe muur in de woonkamer. * Chef-kok Sharon bereidt een verrassend gerecht: cassave gevuld met vis. Met daarbij een frisse komkommersalade. * In de Zuid-Hollandse polder speurt onderzoeker Fabrice het veenweide-landschap af op zoek naar de gestreepte, gevlekte en rode Amerikaanse rivierkreeft. * Kunsthistoricus Geert bezoekt een kunstwerk voor het station in Apeldoorn: een lichtgevende zandverstuiving, geïnspireerd op het Veluwse landschap.
Ashley en Jozef wonen met hun kinderen in een monument in Veere. Het huis was vroeger een botenwinkel met werkplaats. Toen ze het kochten was alles wit geschilderd, nu vind je maar liefst 20 kleuren in het huis terug. * Chef-kok Ramon maakt goi cuon: verse Vietnamese springrolls met traditionele nuoc cham als dipsaus. Gezond, fris en boordevol smaak. Lekker als lunch, brunch, diner of bij de borrel. * Boswachter Marieke is in de Alblasserwaard, waar het rammeltijd is voor de hazen. De tijd voor hazen om te paren. De mannetjeshazen vechten dan om het hart van een vrouwtje en dat kan er behoorlijk wild aan toe gaan.
Florine en Thijs verruilen vier jaar geleden hun pas verbouwde woning voor een mobiel onderkomen. Sindsdien reizen ze de hele wereld over, samen met dochter Doris. Behalve in de zomer, dan woont het jonge gezin in Wieringen in hun opgeknapte stacaravan. * Chef-kok Rosah is in Uffelte waar Bernard als een van de eerste in Nederland sinds 2010 kiwibessen teelt. Na een moeilijke tijd, waarbij de oogst jaren op rij verloren ging, komen de bessen nu met bakken vol van de plant. * In Nijmegen ligt de schilderachtige jonge tuin van Karin en Geert. In twee jaar tijd hebben ze hun saaie tuin omgetoverd tot een kleurrijke bloemenweelde.
In een voormalig pakhuis in Rotterdam heeft Ivo zijn woning omgetoverd tot lichte loft. Iedere dag worden hij en zijn kinderen getrakteerd op prachtig uitzicht over de Maas. Ivo is gek op het robuuste, Rotterdamse gevoel en laat dit graag terugkomen in zijn woning. * Na jaren ontwikkeling en veel proberen is Pieter Kaptein erin geslaagd vissaus te maken op Urk. Chef-kok Sharon haalt met Pieter vis op van de veiling om daar samen vissaus van te maken. * Tuinexperts Manon en Simon gaan wilgen knotten in Giessenburg, een groene dagbestedingsplek voor mensen met een beperking. Ze krijgen daarbij speciale hulp van medewerkers Dennis en Jaco.
Op landpark Assisië woont Simone in haar kleine huis met slimme opbergruimtes. Ze doet vrijwilligerswerk voor de bewoners met een verstandelijke beperking die op het terrein wonen. * Chef-kok Leon is in Lekkerkerk bij rivierkreeftvissers Jan en Ramona. Als zij zien hoe de Amerikaanse rivierkreeft het polderlandschap vernielt, besluiten ze erop te vissen en zien nu het polderleven weer tot leven komen. * Behangkunstenaars Jaap en Marcelo beschilderen met de hand op behang o.a. bijzondere landschappen. Zo blazen zij dit eeuwenoude ambacht nieuw leven in. * Wat als je van groen houdt, maar geen of weinig tuin hebt? Tuinvrouw Anne geeft tips.
Als Mirjam kijkt bij een renovatieproject van een oude school waar appartementen in komen, is ze gelijk verkocht. Dé perfecte woning voor haar en haar man Vincent. Met ruimte genoeg voor een lift, zodat ook Vincent goed boven kan komen. * Chef-kok Sharon maakt een maaltijdsalade met bramen, blauwe kaas en freekeh, een geroosterde graansoort uit het Midden-Oosten. Ze maakt er romige champignonsoep bij. * Boswachter Marieke trekt langs de oevers van de Drentsche Aa. In het voorjaar bloeit een van de kroonjuwelen van het nationale park: de zeldzame, zwartblauwe rapunzel. Daarnaast kleuren de velden van het beekdal paars, dankzij de brede orchis.
Om zijn barokachtige inrichting de ruimte te geven, heeft Jimmy eigenlijk een chateau nodig. Tot die tijd voelt hij zich de koning te rijk op zijn gouden sofa in zijn appartement in de binnenstad van Leiden. * Chef-kok Rosah ontmoet Janina van der Drift. De ondernemer heeft in korte tijd voor elkaar gekregen waar een aantal boeren in Nederland al heel lang mee bezig zijn. Dankzij Janina ligt er melk in de supermarkt van koeien en kalfjes die na de geboorte samen mogen blijven.
In Delden wonen Sylvia en haar man in een oude stadsboerderij uit 1850. Sylvia houdt van meerdere interieurstijlen en zij is een groot liefhebber van Engeland. Het resultaat is een sfeervol, kleurrijk geheel met veel Engelse invloeden. * Chef-kok Ramon Brugman haalt in de BinnensteBuiten-moestuin palmkool uit de grond, om er een heerlijk spaghettigerecht mee te maken.
In Veendam woont Ivar met zijn man in een oude directeurswoning uit 1906. Een prachtig vrijstaand huis met art-nouveau- en art-deco-elementen. Met een blikvanger in de tuin: de raket van Kuifje, die roze is geschilderd. In de buurt wordt hun woning niet voor niets 'het huis met de roze raket' genoemd. * Jenny van Guerrilla Gardeners heeft als missie om grijze buurten in steden te veroveren en om te toveren tot groene oases. Tegels eruit en groen erin.
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere, alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt een kijkje. * In aanloop naar Halloween gaat chef-kok Rosah langs bij Paul. Op zijn pompoenenkwekerij in het Zeeuwse Geersdijk heeft hij meer dan vijftig soorten pompoen. * De kasteeltuinen in Arcen zijn nu één grote kleur- en geurexplosie, want de herfst heeft z'n intrede gedaan. Chantal Rijnen werkt op het landgoed met de seizoenen mee. De herfst is haar favoriete seizoen.
In Breda wonen Ron en Lilian in een oude discotheek, nog met danszaal uit de jaren 60 mét spiegelplafond, originele bar en vintagelampen. In dit huis ga je terug in de tijd. * Ramon Brugman maakt in de BinnensteBuiten-moestuin verse bietenhummus voor bij de knoflook kummel broodjes.
Wonen op 16 m2 met een baby. Pieter en Alieke bewijzen met hun zelfgebouwde huisje in het groen dat dit kan. * Je kunt Wim en Tonny in Ospel de slakkenkoningen van Limburg noemen, omdat ze een heuse slakkenboerderij hebben. Hier proberen ze Nederland en chef-kok Rosah aan de gros gris-slak te krijgen. * Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Twentse dichter/schrijver Willem Wilmink overleed. Kunsthistoricus Geert bezoekt een kunstwerk in Oostmarsum ter nagedachtenis aan hem. * In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Marieke Eyskoot bezoekt een fabriek in Brabant die een oplossing voor de matrassen heeft.
Annemarie en Ruud wonen op de achtste verdieping van een flatgebouw in Sliedrecht. Het huis hangt helemaal vol met kleurrijke wandrekjes. * Chef-kok Ramon bezoekt Eva en Doeke die bier brouwen in een oude Amelandse boerderij. Eén van hun bieren is op smaak gebracht met cranberries. Antje, de moeder van Doeke, plukt die met de hand in de duinen.
Wonen aan de rand van een natuurgebied in Zegveld. Voor Ingrid en Fabian komt deze droom uit als ze een huis aan het water kunnen kopen. Samen met de kinderen genieten ze thuis van een vakantiegevoel. * Pal naast de A12 verbouwen Bert en Willem druiven in hun wijngaard, bovenop een geluidswal én een parkeergarage. Alain Caron ziet hoe het praktische met het aangename wordt gecombineerd.
Architectuurhistoricus Valentijn is in het Diagoonhuis. Deze experimentele nulwoning, eind jaren 60 ontworpen door architect Hertzberger, was een kritische reactie op het standaardrijtjeshuis. Bewoner Robert toont het speelse karakter van zijn huis. * In Zevenaar bezoekt Alain de boerderij van de familie Arns. Waar eerst Hollandse koeien graasden, liggen nu Aziatische buffels ontspannen in het hooi. Van hun verse melk wordt in de kaasmakerij de lekkerste mozzarella en burrata gemaakt. * De BinnensteBuiten-moestuin rolt het najaar in. Dat betekent uien oogsten. Van de opbrengst wordtj een mooie uienvlecht gemaakt.
BinnensteBuiten staat in het teken van Keti Koti, want vandaag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. Sharon de Miranda reist af naar Suriname en staat stil bij haar familiegeschiedenis; onder haar voorouders bevinden zich zowel tot slaafgemaakten als een plantage-eigenaar. Op plantage Bakkie zien we hoe tot slaafgemaakten hebben geleefd en in Paramaribo geeft een historicus een uniek inkijkje in een karakteristiek huis dat jarenlang is bewoond door plantage-eigenaren. Tot slot sluit Sharon haar indrukwekkende reis af in de jungle; samen met een bijzondere gemeenschap viert ze Keti Koti, de verbroken ketenen.
Thea Elzinga uit Bolsward heeft gouden handen. Wat ze in haar hoofd bedenkt, klust ze met overgave in elkaar en zo maakt ze van een oude arbeiderswoning een prachtige plek. * Chef-kok Rosah bezoekt Jan en zijn vader Jan, die hele bijzondere piepers telen. Van over de hele wereld halen ze unieke, soms bijna uitgestorven, aardappelrassen om ze in de Westfriese klei te laten groeien.
Midden in het groen in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers wonen Chantal en Merijn samen met hun drie kinderen in een voormalige melkveehouderij. Het Pippi Langkous-achtige huis zit vol kleur en oude elementen. Met hun grote moestuin probeert het gezin zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een heerlijk gerecht dat niet kan mislukken: gevulde Maroc-broodjes met artisjoksoep. * Van kunstenaar in de Randstad tot schaapherder in Zuidoost-Friesland. Samen met haar Drentse heideschapen en hond Bamboe beheert Hilde Groen verschillende natuurgebieden, zoals de prachtige bloeiende heide van het Katlijker Schar.
Twintig jaar geleden stonden er nog koeien in de huidige woonkamer van Saskia en Paul. Nu poetsen ze hun tanden voor de paardenvoerbakken in hun moderne badkamer. Ze genieten van het buitenleven rondom hun 17e-eeuwse stolpboerderij in Twisk. * Zeewiersnijder Jan Kruijsse waadt door de Oosterschelde, op zoek naar allerlei verschillende zomerse zeewieren.
Wonen in de jaren 60 en 70. In Noordwijkerhout hebben Chantal en Chris hun hele huis vol met oranje en bruinkleurige vintagemeubels. Een feest der herkenning. * De Bernisse is een groene ader, vlak bij het Rotterdamse haven- en industriegebied. In het water, dat honderden jaren geleden een belangrijke handelsroute was, is geen gemotoriseerd vervoer meer toegestaan. Boswachter Marieke bezoekt dit jonge natuurgebied.
Gea en Dick wonen in een rijksmonumentale koeienstal op Landgoed Windesheim in Zwolle. Nu is het compleet verbouwd en een fijn woonhuis. * Alain Caron ontmoet op Landgoed Twickel Martin, een vindingrijke bakker die 'groen' wil bakken met enkel lokale producten. Zo verwerkt hij in zijn desemstokbrood de gevallen citrusvruchten van het landgoed. * Duurzame tuinvrouw Anne geniet in de BinnensteBuiten-moestuin. Alles groeit in overvloed, maar het is ook de tijd om alvast winterspinazie te zaaien. * Kunsthistoricus Geert bezoekt in Harlingen een kunstwerk over het jongetje Hansje Brinker, dat met zijn vinger in de dijk het water tegenhield.
Kasteel Gunterstein ligt prachtig aan de Vecht in Breukelen. De bijzondere plek is al sinds de 17e eeuw in handen van dezelfde familie. Bertien Quarles van Ufford heeft het huis en landgoed voortgezet en laat dit unieke familiebezit aan Valentijn zien. * Nieuwe chef-kok Geneal Harreman gaat aan de slag met broccoli. Hij laat zien hoe je makkelijk een hele broccoli gebruikt voor een pasta pesto met broodkruim van oud brood. * In het hartje van de Beemster, achter de kerk, ligt een prachtige wereldtuin, waar vrouwen uit allerlei landen samenkomen om in contact te komen met elkaar en de natuur.
Chef-kok Alain Caron is op Goeree-Overflakkee bij bubbelmaker Cees Breederland. Cees maakt geen bubbels van druiven, maar van rabarber. Alain wil daar het fijne van weten. * Nederland telt ongeveer één miljoen schapen. Vaak wordt de wol verbrand, omdat het niet bruikbaar is. Natalie en Maarten hebben een oplossing: ze maken plantenvoeding van korrels van schapenwol.
In Liempde herinnert een oude spoorlijn aan de tijd dat treinen het dorp passeerden. In het station woont nu Piet, die na een lange verbouwing het gebouw in ere heeft hersteld. * Sharon maakt oerbrood met tomatensalsa en burrata, geserveerd met basilicum-roomkaas. * Op 12-jarige leeftijd doet Sterrin Smalbrugge zichzelf de belofte om zich in te zetten voor dieren. Inmiddels is ze ecoloog en reptielendeskundige en weet alles van reptielen in het Haaksbergerveen. * Energie opwekken via vliegers. Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt de fabriek in Dirksland, waar deze vliegers gemaakt worden. En we zien hoe een prototype de lucht in gaat.
Maria en Harm wonen met drie generaties op een verduurzaamd boerenerf in het Zuid-Hollandse dorp Berkenwoude. Met een eigen warmtenet, een waterput met zuiveringsinstallatie, een boomgaard en een grote moestuin zijn ze bijna volledig zelfvoorzienend. * Chef-kok Sharon de Miranda gaat aan de slag met een boon van Hollandse bodem: de veldboon. Ze maakt met de boon een heerlijke hummus en veldbonenbroodjes.
In Eindhoven staat de eerste woontoren ter wereld met een verticaal bos. Verdeeld over 18 verdiepingen staan 135 bomen en ruim 5.000 struiken en planten. Hale, Jeroen en Iris wonen in deze sociale huurwoningen, waar ze de stad aan hun voeten zien liggen. * Culinair expert Alain Caron is in Stolwijk bij biologische geitenhouders Mart-Jan en Willy de Jong. Om te voorkomen dat hun geitenmelk op de grote hoop belandt, zijn ze er zelf een bijzonder, tintelend drankje mee gaan maken: rauwmelkse geitenkefir.
Op landpark Assisië woont Simone met slimme opbergruimtes in haar kleine huis. Ze doet vrijwilligerswerk voor de bewoners met een verstandelijke beperking die op het terrein wonen. * Chef-kok Leon is in Lekkerkerk bij rivierkreeftvissers Jan en Ramona. Als zij zien hoe de Amerikaanse rivierkreeft het polderlandschap vernielt, besluiten ze erop te vissen en zien nu het polderlandschap weer tot leven komen. * Behangkunstenaars Jaap en Marcelo schilderen met de hand o.a. bijzondere landschappen op behang. Zo blazen zij dit eeuwenoude ambacht nieuw leven in. * Wat als je van groen houdt, maar geen of weinig tuin hebt? Tuinvrouw Anne geeft tips.
Als Mirjam kijkt bij een renovatieproject van een oude school waar appartementen in komen, is ze gelijk verkocht. Dé perfecte woning voor haar en echtgenoot Vincent, met ruimte genoeg voor een lift zodat ook Vincent goed boven kan komen. * Chef-kok Sharon maakt een maaltijdsalade met bramen, blauwe kaas en freekeh, een geroosterde graansoort uit het Midden-Oosten. Ze maakt er een romige champignonsoep bij. * Boswachter Marieke trekt langs de oevers van de Drentse Aa. In het voorjaar bloeit een van de kroonjuwelen van het nationale park: de zeldzame zwartblauwe rapunzel. Ook kleuren de velden van het beekdal paars, dankzij de brede orchis.
Van jagende zeearenden tot zwarte ibissen en van broedende visarenden tot mysterieuze moerasbewoners. Ze komen allemaal aan bod in de BinnensteBuiten-special: Nederland, Waterland, Vogelland met Arjan Dwarshuis. In een vierdelige reeks neemt de bekende vogelexpert je mee op vogelsafari in eigen land. Arjan laat op bevlogen wijze zien dat onze waterrijke natuurgebieden van levensbelang zijn voor miljoenen vogels. Een indrukwekkende natuurserie met meer dan honderd unieke vogelsoorten, in elk seizoen spectaculair en filmisch in beeld gebracht. Het tweede deel staat in het teken van de zomer.
Carlijn, René en hun gezin wonen in een huis uit 1971, vol met unieke tweedehands meubelen en vintage designvondsten. * Ramon maakt een Italiaanse pinsa, een soort pizza, maar de bodem is luchtiger. Daarbij maakt hij een linzensoep. * Fossielenliefhebber Walter zoekt al vijftien jaar naar bijzondere exemplaren op het Maasvlaktestrand: van een hyenakeutel tot een mammoetkies. * Duurzame lifestyle-expert Marieke gaat in Utrecht op pad met mobiele kruidenier Laurens. Met zijn elektrische wagentje rijdt hij door de stad en stimuleert hij verpakkingsloos boodschappen doen.
Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt het prachtig gelegen Kasteel Heeze. De plek heeft een rijke geschiedenis en de 18e-eeuwse inrichting van het kasteel is door de eeuwen heen intact gebleven. * Gerjan en zoon Pim hebben een kleine biodynamische boerderij met 4.000 leghennen. 's Nachts gaan ze op stok, maar overdag lopen ze, met 80 hanen als persoonlijke bodyguards, buiten rond. Alain Caron is er als de kippen bij en gaat eieren rapen. * In het Overijsselse Ambt Delden runnen vader Henk en dochter Calijn een paardenopvang. Hier krijgen verwaarloosde en mishandelde paarden liefdevolle verzorging en een tweede kans in het leven.
De kruisbes raakt in de vergetelheid. Chef-kok Ramon bezoekt fruittelers Mark en Josèt. Op hun biologische boerderij telen zij als een van de weinigen in Nederland de kruisbes. Op het menu: tartelette met kruisbessen. * Pony's, paarden, koeien, geiten en alpaca's. Het is een bont gezelschap op de Veluwe in het natuurlijke paradijs van Karina en Arjan Schermer in Koudhoorn.
Een aantal oude koeienstallen in Geldermalsen is nu het prachtige woonhuis van Anne-Gré en Theo. Door een grote glazen pui te maken in het langwerpige, witte gebouw heeft het stel rijkelijk uitzicht over hun idyllische tuin. * Chef-kok Leon is in Santpoort-Zuid op de boerderij van Wouter en Femke. Op hun weilanden lopen koeien van het Italiaanse Marchigianaras, die Wouter vanaf zijn motor in de gaten houdt. * In de tuin van tuinvrouw Anne wordt het langzamerhand een kleurrijke oase. Ook aan de dieren is gedacht: voor de mussen hangen er al nestkasten en vandaag plaatst Anne een vleermuizenkraamkamer.
In Kinderdijk wonen Arie en Ans in een door Gerrit Rietveld ontworpen woning. Een bijzonder huis, vooral voor Arie, die van kinds af aan de wens had om hier te wonen. Geld voor een verbouwing was er bij aankoop niet en zo is ieder origineel detail bewaard gebleven. * Nadia bezoekt Charlotte, die voedselverspilling wil tegengaan. Ze maakt jam, spreads en chutney van afgedankt Nederlands fruit en groente. * Vogelaar en ecoloog Camilla is samen met boswachter Lysander in het Drents-Friese Wold. Ze gaan op zoek naar tapuiten en veldleeuweriken. Deze beschermde vogels broeden vaak op de grond, wat ze extra kwetsbaar maakt.
Mariëlle en haar vriend vielen in Leerdam als een blok voor een arbeidershuisje van honderd jaar oud met authentieke details. Na een grote verbouwing is het nu een fijn familiehuis. * Midden in het Schoorlse landschap ligt een biodynamische boerderij met een ambachtelijke zuivelmakerij. Alain Caron is dol op hangop en wil hier alles over weten. * In Oostkapelle ligt de tuin van Hetty, een explosie van kleur waar de tulp centraal staat. Door de Zeeuwse kleigrond is tuinieren wel een uitdaging. * In de Hortus Leiden laat Rogier de unieke symbiose zien tussen plant en mier.
Meer dan dertig jaar woont Patrice in haar huurappartement in Amsterdam. De deuren zijn weggehaald voor een creatief open interieur. Haar zoon heeft buiten in de tuin nog een extra plek. * Ramon tovert een heerlijke eiersalade met groene aspergesoep op tafel. Hij serveert er versgebakken vlechtbrood bij. * In natuurgebied Planken Wambuis op de Veluwe loopt een bijzondere kudde: de Sayaguesa-runderen. Deze runderen, verwant aan de oeros, zijn zelfs de wolf te slim af. * Janneke Jacobs wil dat het ambacht van het houtsnijden van het Zeeuwse paardenmesheft bewaard blijft. Mooie heften met de typische holle vorm, die ruimte geeft voor de ziel.
Wiskundedocenten van het Bonifatiuscollege hebben de hulp van interieurstylist Theo-Bert Pot ingeroepen. Op naar de middelbare school dus. Samen met docenten en leerlingen wordt een wiskundeplein een knusse leerplek. * Op een oud landgoed, vlak bij Utrecht, telen Annemieke en Benthe het jaar rond groenten en fruit. Chef-kok Geneal gaat langs voor een knapperige voorjaarsgroente: raapstelen. * In Bergambacht is de droom van Hylke en Sander uitgekomen: een hobbyboerderijtje met veel dieren. Bijzonder zijn de Walliser zwartneusschapen, die nu lammetjes hebben.
In Utrecht wonen de vier beste vrienden Anna Lynn, Batjen, Luuk en Rik samen in een huurhuis. De twintigers hebben allemaal een voorliefde voor design en kunst. Hun interieur spat dan ook uit elkaar van creativiteit. * In de Achterhoek ligt de kleine geitenboerderij van Bert en Ellen. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze geitenkaas gemaakt. Chef-kok Sharon helpt graag een handje mee en knuffelt ook met de pasgeboren geitjes. * Tuinspecialist Niels is in Nijmegen om de zonnige achtertuin van Romme om te toveren tot een eetbare oase. Er komen planten en struiken in waar vogels, maar ook Christien zelf, de vruchten van zullen plukken.
In de oudste haven van Rotterdam woont de 21-jarige Toma's op een sleepboot uit 1901. Met hulp van vrienden en familie heeft hij de boot eigenhandig opgeknapt tot een sfeervolle plek. * Chef-kok Rosah is in Yerseke. Hier kweekt de familie De Koeijer de lokale delicatesse krukels. Rosah duikt in de Yerseke traditie van krukels rapen en proeft een bijzondere combinatie. * Karl Spaaij bouwt maquettes. Van het Rotterdam Centraal Station tot aan de Amsterdam ArenA. Geen gebouw is te groot voor hem. Karl werkt aan een maquette waarbij sommige onderdelen nauwelijks met het blote oog te zien zijn.
Een droom komt uit als Shanna en Robby in een monumentaal Zaans pakhuis gaan wonen met hun drie kinderen. Het pand uit de 18e eeuw is gerenoveerd en verduurzaamd als ze er in trekken. * Zondag is het Moederdag en daarom maakt chef-kok Ramon een lekkere luchtige kwarktaart mét vers seizoensfruit. * Auke heeft zijn levenswerk gemaakt van het verzamelen van oude bijzondere fruitrassen. In Aldeboarn staat zijn collectie nu prachtig in de bloesem. * Marieke Eyskoot gaat naar Brabant om in de wereld van de verf te duiken. Een familiebedrijf zet zich in om verf duurzamer te maken en dat is belangrijk want de verfindustrie is enorm vervuilend.
Lenny volgt zijn jongensdroom en bouwt een levensgroot kasteel op een schip waar hij met zijn vrouw woont. Aan boord voelt Lenny zich een ridder en waan je je in de middeleeuwen. * Chef-kok Geneal maakt een gebakken rijstgerecht met verse gember en sticky tofu * In Herpen woont rhodofanaat Rinus die in de afgelopen 50 jaar van zijn tuin een rhododendronparadijs heeft gemaakt. * In Zaandam wandelt kunsthistoricus Geert langs straatkunst in de geest van de Franse schilder Monet. Net als de schilder die hier 25 schilderijen maakte, willen de Poolse kunstenaars Maciej Gadek en Piotr Baczynski 25 muren beschilderen, geïnspireerd op die werken.
In Enschede wonen Rodin en Sharon met hun kinderen in een huis gemaakt van stro. Hun ecologisch gebouwde huis is binnen en buiten voorzien van duurzame materialen. En om het af te maken staat hun gehele tuin vol met inheemse planten, eigengekweekte kruiden en groentes. * Chef-Kok Sharon maakt in een handomdraai taquitos met kaas- en avocadosaus. * Boswachter Marieke is in het Haagse Bos, midden in het centrum van Den Haag. Een groene oase met eekhoorns, faunabruggen en bijzondere planten en voorjaarspaddenstoelen. * In de Hortus Leiden vertelt Rogier over de Europese orchidee en laat de grootste bijenorchiscollectie ter wereld zien.
In Grevenbicht wonen Roy & Eefje in een molenaarswoning vol herinneringen aan WOII. In hun streekmuseum staan duizenden oorlogsattributen. * In de Achterhoek is Ramon op het biodynamische bedrijf van Gerjo en Jara, waar de kalfjes en stiertjes lang bij hun moeder blijven. Van de melk wordt een unieke Nederlandse rauwmelkse bergkaas gemaakt. * Boswachter Joris Hellevoort duikt in de geschiedenis van De Breul in Zeist. Het landgoed, dat in het voorjaar vol narcissen staat, heeft een indrukwekkend oorlogsverhaal. * Van de oude Delftse Poort in Rotterdam was na een bombardement niets over. Kunsthistoricus Geert bekijkt de imposante reconstructie.
4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Architectuurhistoricus Valentijn is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar hij bij hoge uitzondering de woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker mag bezoeken. De naargeestige sfeer in het huis, een bijna lege ruimte met her en der een vochtplek, past bij de geschiedenis van deze plek. * Kunsthistoricus Geert bezoekt het monument op de Dam. * Chef-kok Rosah is in Veere, waar Remco en Emmie schapenkaas maken naar oud familierecept. Terwijl Rosah de kaas maakt, gaan de schapen en lammeren voor het eerst dit jaar naar buiten. * In Oldebroek ligt een bostuin vol kleurrijke bloeiers.
In Dordrecht wonen Ilona en Ralf met hun gezin in een eeuwenoud stadshuis. In hun woonkamer liep ooit een paard rond de gruttenmolen. De geschiedenis maakt het bijzonder om hier te wonen. * Chef-kok Sharon tovert snel een Thais gerecht op tafel: pad krapow. * In de Schadijkse bossen trekt boswachter Marieke er samen met haar collega Andy opuit voor een oudebomenwandeling. Onderweg stuiten ze op bijzondere exemplaren. * Anne Wieggers is verguld met haar nieuwe kas, maar een kas is altijd een wat onnatuurlijke situatie. Des te belangrijker om de balans in de bodem en in het leven in de kas te houden. Anne laat zien hoe ze dat doet.
In Almelo wonen Hans en Jolanda in hun creatieve huis waar Hans in elke ruimte zijn mozaïekkunst heeft toegepast in het interieur. Ook de tekeningen in Anton Pieck stijl op de deuren zijn een creatie van Hans. De patio is dankzij het mozaïek een kleurrijke oase. * In het Limburgse buurtschap Lull brouwt Joop bier. Hij gebruikt hiervoor een bijzonder goedje van zijn bijen: propolis. Ramon Brugman trekt zijn imkerpak aan en gaat er naartoe. * In de beeldentuin van Dick in 's-Graveland is er ruimte voor kunst én natuur. Met een vleermuizenkelder, een paddenpoel en een bijenschans zijn alle soorten beestjes welkom op deze inspirerende plek.
Melanie kon in haar eentje geen koophuis vinden en woont nu in een tiny house bij haar grootouders op het erf. Haar woning is een voorbeeldwoning van een wijkje met tiny houses dat er komt. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt streetfood uit Tunesië. * Natuur-beleef-expert Tim gaat langs bij een school voor speciaal basis-en voortgezet onderwijs. De school is begonnen met het vergroenen van hun schoolplein en Tim heeft ook een leuk idee. * In de Hortus van Leiden laat Rogier de bijzondere palmen zien en vertelt hij het mysterieuze verhaal van de Coco de Mer.
Interieurspecialist Theo-Bert gaat op speciaal verzoek naar Marit in Hillegom. De ouders van de alleenstaande moeder hebben hem een brief geschreven of hij alsjeblieft hun dochter wil helpen om van de woonkamer een gezellige plek te maken. * Chef-kok Ramon maakt een voorjaars-traybake met zalm, broccoli en aardappel. Hij serveert er knoflooktoast bij. Een supermakkelijk en heerlijk gerecht. * In 's Hertogenbosch restaureert Sander van Boekel eeuwenoude lijsten. Honderden schilderijen en spiegels zijn er al door zijn handen gegaan. Hij werkt aan een nieuw project: een dierbaar schilderij van zijn opa krijgt een nieuwe omlijsting.
In Delft woont Floor met haar man Camiel in een twee-onder-een-kapwoning, gebouwd door een architect die er zelf dertig jaar woonde. Met eerbied voor de stijl is er na de verbouwing voldoende plek voor hun reissouvenirs en de paarse aaplamp in de woonkamer. * Culinair expert Alain Caron bezoekt voor Koningsdag Stijn en Branco in Culemborg. Deze vrienden maken duurzame likeur van overgebleven sinaasappelschillen. Alain maakt een gerecht met de sinaasappellikeur. * Tuinexperts Manon en Simon halen puin van de vuilstort op om een kruidenspiraal te maken voor de woongroep van Simon, zodat straks alle bewoners heerlijke, verse kruiden kunnen eten.
In Pannerden wonen Marleen en Robert in historisch gemaal Oude Rijn. Het stel heeft het aangedurfd om hier midden in de polder te gaan wonen. De historie van het gebouw wordt gekoesterd. * Chef-kok Rosah reist naar Oirschot. Hier ontmoet ze groenteteler Joost die helemaal stapelgek is op prei. Rosah ontdekt wat er zo speciaal aan zijn prei is. * In het Brabantse Stevensbeek is Tanja elke dag druk in de weer met haar kwartels. Wat ooit begon met een paar vogels, zijn er inmiddels dertig. En er is nieuw babygeluk, want haar kwartelkuikens zijn net uit het ei. * In het Utrechtse Maximapark bezoekt kunsthistoricus Geert de kleurrijke Wood Chapel.
In het centrum van Dordrecht woont Margriet aan het stadhuisplein. Margriet viel als een blok voor de historische woning uit 1746 die deels boven het water hangt. * Texel en schapen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Chef-kok Leon heeft in de vroege ochtend de overtocht gemaakt naar het Waddeneiland om de schapen en pasgeboren lammeren van Jan-Willem te voeren. Hier is het op dit moment een drukte van jewelste. Hij maakt wat lekkers met de schapenkaas. * Bioloog en natuurgids Theo Hattink maakt een voorjaarswandeling over de Laarsenberg en de Grebbeberg in Rhenen. Theo staat stil bij het ontwakende leven in het bos.
In het Belgische Schilde, vlak over de grens bij Breda, heeft meesterdecorateur Pieter Porters een kasteelvilla omgetoverd tot zijn eigen woonparel. Zijn stijl is warm en eclectisch. Elke kamer is anders en staat vol verzamelingen van Pieter. * Chef-kok Sharon maakt een smaakvolle gepofte aardappel, gevuld met pittige champignons en krokante zeewier. * In het Limburgse dorpje Neer ligt de Engelse tuin van Rita. Hier staat een mix van kleurrijke sierplanten, kruiden en eetbare planten. * In de Hortus Leiden legt Rogier uit dat een Kaaps viooltje niet hetzelfde is als een gewoon viooltje en toont hij hoe je zelf een Kaaps viooltje bestuift.
Mariska woont op Texel in een stoer huis omlijst met meerpalen, dat door weer en wind alleen maar mooier wordt. Samen met haar man begon ze aan de verbouwing. Hij overleed helaas in die periode. Toch heeft ze van een oude bungalow iets unieks gemaakt. * Chef-kok Ramon maakt een hartige taart van filodeeg, die hij vult met Surinaamse kip. * 2024 is uitgeroepen tot het jaar van de huismus. Vogelaar Camilla gaat in Amsterdam op zoek naar deze vogel. Het gaat namelijk niet goed met de huismus, het is inmiddels een bedreigde soort. * De Turkse Betül maakt en beschildert met de hand op Turkse traditionele wijze patronen op borden, vazen en tegels.
In de binnenstad van Den Bosch ligt het historische woonschip van Bart en Marnie. Aan boord is handig gebruikgemaakt van de rechthoekige oppervlakte. Het scheepsinterieur leent zich perfect om handige opbergruimte te creëren. * De eerste asperges zijn geoogst, een stuk eerder dan normaal gesproken. Aspergeboer Maarten in het Brabantse Olland had de primeur. Geneal maakt iets lekkers met het witte goud. * In de stinzentuin van Ingrid staan de holwortel en oosterse sterhyacint weer prachtig in bloei. * Duurzame tuinvrouw Anne plant inheemse soorten, maar zaait ook in aanloop naar de Nationale Zaaidag een exotische beauty: de cosmea.
In Haaksbergen staat een bijzondere boerderij; een 'los hoes' oftewel een boerderij waar eeuwenlang mens en dier in één grote ruimte samen hebben geleefd. Architectuurhistoricus Valentijn gaat hier terug in de tijd. * Chef-kok Ramon maakt een heerlijke taart gevuld met hazelnotenkaramel en chocoladeganache. * Vrienden én natuurliefhebbers Ruben en Ruurd planten door heel Nederland inheemse struiken om de biodiversiteit te bevorderen. * Duurzaamheid en éénmalig een bruidsjurk dragen klinkt tegenstrijdig. Toch laten ontwerpers Bijtje en Nienke zien dat het wel degelijk samen kan gaan. Duurzame lifestyle-expert Marieke gaat langs.
Midden in Den Bosch wonen Herman en Wietske boven een voormalig garagebedrijf. Het gepensioneerde stel geniet van hun klassieke Engelse interieur dat vol staat met antiek. * Vrienden Maarten, Daan en Igor hebben een plantaardige roomboter ontwikkeld: zonder zuivel en mét cacaoboter. Sharon brengt een bezoekje aan de mannen en maakt met hun plantaardige roomboter iets lekkers. * Boswachter Chris van Landschap Noord-Holland is al twintig jaar dagelijks aan het werk in het stokoude land van Eilandspolder. Hij probeert op alle mogelijke manieren zijn gebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zijn grote liefde; de weidevogels.
In een monumentaal schoolgebouw pakt interieurstylist Theo-Bert de gezamenlijke woonkamer aan. Deze huiskamer heeft nu meer weg van een kantoorkantine en dat kan anders. * Culinair expert Alain Caron gaat op bezoek bij Julia en Pieter in Vught. Zij telen een klein groen vitaminebommetje: veldsla. Alain helpt mee om de laatste smaakvolle sla van dit seizoen uit de grond te halen. * In Kortenhoef werkt Peter al 40 jaar op zijn eigen scheepswerf met kennis en kunde aan kleine houten schepen.
Kika en Jelger vinden na een avontuur in het buitenland hun droomhuis in de duinen van Santpoort. Het familiehuis in Engelse cottagestijl is gevuld met vintage en kunstvondsten van over de hele wereld. * Chef-kok Sharon maakt kuku oftewel een Perzische omelet boordevol groene kruiden. * Het is tijd voor de jaarlijkse hoefdiertelling in natuurgebied Westerschouwen. Boswachter Marieke gaat samen met collega Alex op zoek naar damherten en reeën.
In het retro-appartement van Sanna zie je in elke ruimte een vleugje roze terug. Ze woont hier niet alleen; ze is namelijk hospita. Om de 9 maanden trekt er een nieuwe student bij haar in.* Chef-kok Geneal maakt een plantaardige bosbessen kruimelcake en flensjes met geflambeerde sinaasappels. * Tuinspecialist Niels is in Leiden waar Laurien en Vincent behoefte hebben aan een groene en gezellige voortuin. * In Woudsend zaagt molenaar Arjan boomstammen tot planken op een manier zoals dat al honderden jaren gebeurt. Met zijn bootje sleurt Arjan de drijvende boomstammen door het kanaal heen, die op pure windkracht, het gebouw in worden getrokken.
In Eindhoven wonen Frederique en Stijn in hun eerste koophuis. Ze hebben een unieke plek gecreëerd dankzij een modern en funky interieur vol kleurrijke accessoires. * Chef-koks Sharon en Ramon bezoeken voor de KRO-NCRV-actie Lief Gebaar het Drentse Roswinkel. Deze actie staat het in het teken van kinderen die het thuis financieel niet breed hebben en om die reden vaak geen kinderfeestje kunnen vieren. In het opgeknapte dorpshuis trekken Sharon en Ramon alles uit de kast om met de kinderen een onvergetelijk verjaardagsfeestje te vieren. * In de Achterhoek leven Shelley en Dennis samen met hun vrije blije dieren. Met ieder hun eigen karakter.
In Winssen hebben Huub en Adelheid Kortekaas hun droomhuis gebouwd in de vorm van een tempel. Niets is te gek voor het spirituele kunstenaarsduo. Van gigantische stalen sculpturen tot aan kiemplantjes die in elke ruimte te vinden zijn. Adelheid en de ongeneeslijk zieke Huub genieten nu het nog kan van hun paradijs. * In het Groningse Uithuizermeeden telen Jouke en Liz op biodynamische wijze groenten in de volle grond. Waar andere mensen misschien onkruid zien, zien zij heerlijke kruiden. * Boswachters Marieke en Paul ontdekken de ecologische waarde van het rietlandschap onder de rook van Alkmaar.
Een Haags modern hofje met hamers, een fiets en een tafelvoetbalspel aan de muur. Dat is typisch Roel. Hij richt zijn moderne huis in met veel creativiteit, vondsten en humor. * Chef-kok Sharon maakt een vegetarische loempiataart, een heerlijke twist op de klassieke loempia. * Het is Nationale Buitenlesdag én Week van de Schooltuin en dus is natuur-beleef-expert Tim bij basisschool De Dorpsschool. Samen met de kinderen en moestuinmoeders gaat Tim de moestuin in. * Plantenexpert Rogier heeft een fascinatie voor planten, maar vooral voor de vorm van de bladeren.
In Velp wonen Jeroen en Martijn in een onopvallend jaren 70-complex. Achter de vitrage gaat hun kleurrijke wereld schuil vol pop art en vintage design. * Culinair schrijver Nadia maakt ter ere van Eid al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest, een Marokkaans gerecht van gestoomde vermicelli met kaneelpoedersuiker en knapperige amandelen: seffa medfouna. * In het Gelderse Andelst heeft Niels zijn tuin vol prachtige camelia's staan. Deze vroegbloeiers vol symboliek kondigen het voorjaar aan. * In Lelystad bekijkt kunsthistoricus Geert een 7,5 meter hoog kunstwerk: Boven Water.
Annebel en Thomas hebben hun jaren 30-huis volledig zelf verbouwd tot een heerlijk gezinshuis. Hun creativiteit komt terug in iedere ruimte: van zelfgemaakte woonaccessoires tot een zelfgemaakt behang van posters. * Chef-kok Leon maakt heerlijke klassieke gerechten. Dit keer een klassieke kervelsoep én een voorjaarslamstoof. * Tegen de grens met Brabant ligt het Limburgse Weerterbos waar boswachter Jos Berends bijzondere hulp krijgt van edelherten. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers plant de Eremurus, ook wel de Naald van Cleopatra genoemd. Het is een bijzondere bloeier met eigenaardige eigenschappen.
Interieurspecialist Theo-Bert Pot komt in actie voor de KRO-NCRV-actie Lief Gebaar. Hij is in Roswinkel, een klein dorpje in Drenthe, waar niet iedereen het even breed heeft. Hij maakt een gezellige plek in het buurthuis, waar kinderen hun verjaardagsfeestje kunnen vieren. * Chef-kok Sharon valt in Barendrecht met haar neus in de Oost-Afrikaanse boter. Hier maken Judith en Mateos met veel enthousiaste statushouders tesmi, een geklaarde boter met bijzondere kruiden.* Verborgen achter oude muren in het Limburgse kloosterdorpje Steyl ligt een botanische tuin met een lange geschiedenis.