

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Hier zijn de Van Rossems - Alle afleveringen
In april 2022 bezochten de Van Rossems Zierikzee. Door het overlijden van Sis bleek dit de laatste keer dat de Van Rossems samen op stap gingen. Zierikzee mag dan niet groot zijn, de Zeeuwse stad heeft een imposant aantal monumentale plekken en gebouwen. En een rijke geschiedenis bovendien, waarin het water een grote rol speelt. De Van Rossems belichten die geschiedenis terwijl ze Zierikzee op hun eigen wijze verkennen. Ze bezoeken onder meer het Stadhuismuseum, nemen de gezichtsbepalende Dikke Toren onder de loep en kunnen uiteraard ook niet om de Zeelandbrug heen. In het nabijgelegen Ouwerkerk brengen ze een bezoek aan het Watersnoodmuseum.
Lelystad is de stad van de toekomst, maar nog niet iedereen ziet dat. De Van Rossems wel. De inpoldering, het levenswerk van ir. Lely, loopt als een rode draad door het verhaal van Lelystad. Die inpoldering schonk de stad vele archeologische vondsten. In het museum Batavialand belicht Sis zo'n vondst, een vijftiende-eeuwse leprozenklepper. Waar diende dit voor en hoe kwam het in de Zuiderzee terecht? Vincent vraagt aandacht voor een gebouw dat op een bescheiden manier bijzonder staat te wezen. Lelystad heeft ruimte en natuur. De stad heeft de 'historische pech', zoals Maarten het noemt, van zich afgeschud en kan met vertrouwen vooruitkijken.
Deventer geldt als dé boekenstad en dus verheugen de Van Rossems zich bij voorbaat op hun bezoek. Als ze ook nog eens met een poster welkom worden geheten, kan niets ze meer van hun stuk brengen. Maar waarom is Deventer eigenlijk een boekenstad? Maarten legt het uit. Daarbij passeren illustere namen de revue, zoals Geert Grote, Thomas à Kempis en niet te vergeten Donald Duck. Vincent wil laten zien waarom het soms goed is om je als burger te verzetten tegen sloopplannen en daarvoor neemt hij zijn broer en zus mee naar een prachtig gerestaureerde, middeleeuwse wijk. En Sis heeft zich verdiept in de psyche van meestervervalser Han van Meegeren.
Heerlen was tot ver in de vorige eeuw een welvarende stad. De mijnindustrie zorgde voor werk, saamhorigheid en een indrukwekkend aantal winkels en warenhuizen. Na het sluiten van de mijnen trad het verval in. Het verdriet daarover is er nog steeds, maar inmiddels heeft Heerlen zich herpakt. De Van Rossems maken een reis in de tijd. Sis leidt haar broers rond in het blootgelegde Romeinse badhuis. In het Nederlands Mijnmuseum raakt Maarten begeesterd door het leven van de 'koempels'. Vincent haalt zijn hart op aan een pronkstuk van het 'nieuwe bouwen': het Glaspaleis. Aan het eind van de reis heeft Heerlen de harten van de Van Rossems gewonnen.
Volgens Claude Monet was er in Zaandam genoeg te schilderen voor een heel leven. Is dat nog altijd zo? De Van Rossems gaan op pad in de stad die Monet in 1871 betoverde. De Zaan, de molens, de houten huizen waaronder het beroemde Czaar Peterhuisje: ze zijn er nog steeds. Maar veranderd is er ook veel en niet altijd ten goede. Zo valt er gerust wel wat te mopperen over het in karakteristiek hout opgetrokken stadshart. Zaandam is ook de stad van de monumentale Verkadefabriek en daar zijn de Van Rossems eigenlijk voor gekomen. En als ze de originele aquarellen van de Verkade-albums in handen krijgen, kan hun bezoek helemaal niet meer stuk.
Gorinchem is een vestingstad waar het verleden voelbaar is. De stad is trots op zijn helden. 'De Nederlandse Leonardo da Vinci' werd hier geboren. Een andere zoon van Gorinchem schopte het tot nationale held van Korea. Ook de dichter Ida Gerhardt, door de Van Rossems zeer bewonderd, kwam uit Gorinchem. Sis leest een gedicht van haar voor. Houden de mannen het droog? Maarten vertelt over een omstreden burgemeester. Vincent belicht een eigenzinnig monument. Het bezoek wordt afgesloten bij een belangrijk stukje vaderlandse geschiedenis, het poortje van Hugo de Groot, maar hier moet Maarten de gemeente Gorinchem toch echt even streng toespreken.
De Van Rossems varen Kampen binnen in een kogge. Dit schip speelde een grote rol bij de bloei van Kampen in de late middeleeuwen. Een passende entree in een stad die graag meer toeristen zou trekken. De Van Rossems vinden dat maar niks. Toerisme heeft al te veel mooie steden verpest. Ze bezoeken de laatste sigarenfabriek en het ziekenhuis, waar de grote Willem Kolff de kunstnier uitvond. Vincent belicht de restauratie van het stadhuis en het oudste huis van Kampen. De rol daarbij van architect Pierre Cuypers roept gemengde gevoelens op. En wie denkt dat Kampen nog altijd diep religieus is, wordt door Maarten vakkundig uit de droom geholpen.
Het verhaal van Mariken van Nimwegen kan zo naar Hollywood, menen de Van Rossems. Het standbeeld van Nijmegens beroemdste dochter mag natuurlijk niet ontbreken in deze aflevering. En zo zijn in Nijmegen meer verhalen te halen, bijvoorbeeld bij Museum Het Valkhof en bij de Waalbrug. De rijke geschiedenis van Nijmegen zou volgens Maarten trouwens heel goed aan de hand van bruggen beschreven kunnen worden. Daarbij kunnen de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog overigens niet onbesproken blijven. Vincent neemt ons mee naar een nieuwbouwwijk die dankzij een Cruijffiaanse wet heel goed gelukt is. En naar het bijzondere Huis Wylerberg in Berg en Dal.
